Graz – prijestolnica užitaka

Graz – prijestolnica užitaka

U proteklih tridesetak godina nebrijeno puta sam bio u Grazu, ne tako davno nam je bio omiljena šoping destinacija. Posjet krajem listopada me totalno iznenadio – znaš da Graz u gradskoj šumi Leechwald ima tartufe, prvi put su ih pronašli prije šest godina, tako da zaista s pravom nosi titulu #genusshauptstadtgraz, istinska prijestolnica užitaka! Odmah sam podijelio ovo za mene otkriće na svom Instagramu i pozvao  na festival tartufa a sada donosim još par zanimljivosti i fotografija.

Graz se spominje davne 1128.godine u pisanim dokumentima kao Gradec a 1230 godine, dobio je gradska prava i tad je zabilježeno podizanje gradskih zidina. Godine 1379., postaje glavni grad Unutarnje Austrije a 1440 – 93. djeluje kao carska rezidencija Friedricha III. Godine 1585 osniva i svoje sveučilište a 1809 pretrpio je francusku opsadu na svojim zidinama. 2003. grad Graz je proglašen Prijestolnicom europske kulture, 2008 godine Gradom kulinarskih užitaka, te 2011 proglašen gradom dizajna.

Međunarodni festival tartufa

U divnom ambijentu Paradeishofa, u samom centru grada, sada već mogu slobodno reći tradicionalno, svake jeseni se održava Međunarodni festival tartufa. Ove godine su zastupljeni tartufi i vina iz Štajerske – Graza, Pijemonta, Umbrije i Istre. Osim svježih tartufa tu su i proizvodi s tartufima poput salama, meda, tartufata i čokoladnih krema. U Paradeishofu chefovi pripremaju rižota, tjestenine i druge specijalitete s tartufima u kojima možeš uživati uz probrana vina.

Nekoliko restorana u svojoj ponudi imaju posebne jelovnike s tartufima a uz prethodnu se najavu možeš uputiti i u lov na tartufe, vođene ture u Leechwald.
Mi smo uživali na večeri u restoranu Schlossberg, na Gornjem gradu odakle je magičan pogled na grad. Divna jela s tartufima su upotpunila pomno usklađena vina. Naglasak je na lokalnim namirnicama, što je zaista odlično.

Drugi restoran koji smo posjetili njeguje tradicionalnu austrijsku kuhinju a domaći ugođaj ambijenta upotpunjuje bogati jelovnik. U samom centru, nedaleko katedrale nalazi se Stainzerbauer Gasthaus, nikako ne propustiti njihov tafelšpic i bečki.

Stainzerbauer Gasthaus

Jesenje boje Graza su predivne – šetnja uz Muru, istraživanje Schlossberga, sajmova starina i tržnica s proizvodima lokalnih poljoprivrednika su neke od aktivnosti s kojima sam upotpunio gastronomske užitke.

Jako volim Graz u adventsko vrijeme, decentan i smiren grad koji priređuje čak 14 božićnih sajmova, bez pretjerane pompe. Naglasak je na dostojanstvenom slavlju Božića, romantičnim tradicijskim sajmovima, svjetlećim uličicama čarobne atmosfere. U Grazu se sajmovi obično otvaraju krajem studenog. Zanimljivo je za svaki sajam da ima svoje ime i svoju posebnu tematsku priču. Posjetitelji mogu šetnjom kroz grad pješke obići svaki od sajmova, što je vrlo praktično.

Za najmlađe posjetitelje posebno je atraktivna dječja adventska uličica Neutorgrasse. Vrtuljak, kutak za pričanje priča, bajkoviti vlak, dječji šator sa radionicama, igraonicaom, slatkiši, šećerna vata, studio za pečenje keksa, samo su neki od ponude dječjeg adventskog sajma.



Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *