Baranja – mjesto na koje se rado vraćam

Baranja – mjesto na koje se rado vraćam

Baš volim Baranju! Ovaj put sam bio na jednodnevnom izletu u pratnji kolegica food blogerica i nekoliko novinara. U najvećem poplavnom području u ovom dijelu Europe i jedinom parku prirode u Osječko-baranjskoj županiji, dočekala nas je Renata Forjan, direktorica Turističke zajednice Općine Bilje – Kopački rit. Upravo je Park prirode Kopački rit glavni generator razvoja turizma u Baranji i u cijeloj županiji uz koji se veže i bogata kulturna baština i gastronomija, što potvrđuje i nedavno izdana brošura tj. ilustrirani vodič “Čarobna gastro priča Baranje“.

„Brošura prikazuje bogatu gastronomiju u našoj destinaciji predstavljajući ugostiteljske objekte u Općini Bilje u kojima se navedeni specijaliteti mogu kušati. Idejno su je osmislili i izradili Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit, Alumni – Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te Udruga kuhara i slastičara Osječko – baranjske županije. Pregledom iste možete vidjeti da je navedeno i nekoliko zanimljivih činjenica o gljivama vrbovačama koje kako im i samo ime sugerira rastu na vrbama koje rastu uz vode, a voda u Baranji ne manjka“ istaknula je Florjan.

Gospođa Renata Florjan, direktorica TZ Općine Bilje Foto Antonija Hohnjec
U Kopačkom ritu Foto Antonija Hohnjec
Foto Antonija Hohnjec

Doći u Baranju a ne kušati prepoznatljive autentične suhomesnate proizvode  i delicije s „crvenim zlatom“, kako još nazivaju začinsku crvenu papriku, mnogima je nezamislivo, a to potvrđuje i 12. Paprikafest u mjestu Lugkoji je okupio veliki broj proizvođača ove prepoznatljive začinske paprike. Osim paprike, pronašlo se tu i drugih proizvoda, poput – kravljeg sira, meda, lješnjaka, vina, bučinog ulja, domaćih kolača, langošica te lokalnih specijaliteta – fiš paprikaša, šarana u rašljama, čobanca, kobasica, a mnogobrojni posjetitelji mogli su uživati i u kulturno-zabavnom programu Mađara iz Hrvatske i drugih zemalja.

„Većina Lužana živi od paprike. Prodaju je na kućnom pragu, tržnici, a i mnogobrojni restorani iz Zagreba redovni su kupci već godinama, čemu su pripomogle i medijske reportaže“ objašnjava Forjan.

Slogan ovogodišnjeg Paprikafesta bio je “Najbolja paprika na kugli zemaljskoj”, a najbolje su upravo one iz Luga. Ove godine OPG BELA THOMAJER osvojio je prvo mjesto u kategoriji slatke začinske paprike, a u kategoriji ljute začinske paprike najbolji su OPG SLAĐANA FERENC i OPG JOZSEF I EMEŠE KELEMEN. Iako ova godina i nije bila najbolja, proizvođači paprike istaknuli su da su zadovoljni, a mnogi od njih uspiju prodati zalihu.

Na ovogodišnjem Paprikafestu održan je i Kup Baranje – Fišijada na kojoj je 109 natjecatelja sudjelovalo u pripremi ovog tradicionalnog baranjskog jela, za koji znamo da je upravo mljevena crvena jedan od ključnih sastojaka za pobjedu.

Foto Antonija Hohnjec
Foto Antonija Hohnjec
Šaran na rašljama Foto Antonija Hohnjec
Foto Antonija Hohnjec

I za kraj smo posjetili OPG Lacković koji su među prvim pokretačima razvoja seoskog turizma u Baranji, kada se za Baranju jedva znalo. Imanje se iz godine u godinu razvijalo i po broju kreveta i po dodatnim sadržajima. Danas imaju 16 konfornih ležajeva te 850 ha zemlje na kojoj su uređeni voćnjaci, plastenici s povrćem te mnoštvo različitih domaćih i drugih životinja. Da gaje veliku ljubav prema onome što rade, uočljivo je već pri dolasku na njihovo imanje te mnogobrojnim nagradama od strane struke.

Goste oduševljavaju domaćom hranom u čijoj se je pripremi okušalo nekoliko kolegica i kolega pod budnim okom gđe Slavice, snahe Tamare te sina Srđana.

OPG Lacković Foto Antonija Hohnjec
Sa Sandrom Rončević i snahom Tamarom mijesim zeljanicu Foto Antonija Hohnjec


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *