KOPRIVnicA NA TANJURU

KOPRIVnicA NA TANJURU
Foto Nikola Zoko

U sklopu press putovanja u organizaciji TZ Koprivnice i hotela Zlatan upoznao sam novu turističko – gastronomsku ponudu grada, kreativnog naziva “KOPRIVnicA na tanjuru”. Nakon Podravkinog muzeja prehrane, posjete galeriji Mije Kovačića, kratke voženje biciklima pored najpoznatijih gradskih znamenitosti, koprivinog doručka u Smuteku te djelića prikaza Renesansnog festivala, kušali smo bogati sezonski jelovnik kuharice Nikoline Lončar iz hotela Zlatan što me se posebno dojmilo.

Usprkos burnoj povijesti, Koprivnica je grad koji je sačuvao velik dio svoje kulturno – povijesne graditeljske baštine, a jedan od njih je i Muzej prehrane Podravka smješten u adaptiranim zgradama nekadašnje Gradske klaonice, vrijednome i najstarijem primjeru industrijske arhitekture u Koprivnici, izgrađenome 1892.
„U zbirci se čuvaju i brojni recepti tradicijske kuhinje. Zbirka industrijske tehnologije daje povijesni pregled Podravkinih proizvoda na temelju odabranih primjeraka stare ambalaže i etiketa, a rekonstrukcija prve linije za proizvodnju dehidriranih juha iz 1958. g. obilježava odluku o proizvodnji juha kao presudan trenutak u povijesti Podravke koji je potaknuo daljnji snažan razvoj tvrtke“, objasnila je prisutnima Nada Matijaško, voditeljica Muzeja prehrane Podravka.

Foto Nikola Zoko

U Galeriji Mijo Kovačić nas je dočekala Vesna Peršić Kovač, viša kustosica i etnologinja u Muzeju grada Koprivnice, koja nas je uvela u opus posljednjeg živućeg velikana naivne umjetnosti. Mijo Kovačić je bio svjedokom tradicijskog načina života koji ovjekovječuje na svojim slikama. U galeriji je predstavljen stalni postav njegovih 40-ak umjetnina.

Galerija Mije Kovačića Foto Nikola Zoko

Na tržnici smo kušali divna jelima s koprivom, zdravljak Smutek – domaći kutek je spoj tradicionalnog i modernog kojem su osnova proizvodi iz koprivničkog kraja i certificiranih proizvođača.

Foto Nikola Zoko

Prijestolnica Podravine tijekom cijele godine priređuje zanimljiva i privlačna događanja, a najorginalnija i najatraktivnija manifestacija zasigurno je Renesansni festival. „Koprivnica, jedan od najindustrijaliziranijih gradova, svoje ime zahvaljuje samonikloj jestivoj biljki – koprivi. Prema legendi iz vremena najezde Mongola 1242. godine, kada je ugarsko – hrvatski kralj Bela IV. bježao pred tatarskom hordom prema moru dok je hitao prema Kalniku, stigao je do potoka Koprivnice ali nije sjašio s konja i smočio noge, već je ga je konj izbacio iz sedla u velike koprive, kojih je bilo i još uvijek je u izobilju. Ljutiti kralj nazvao je mjesto Koprivnicom, a stanovnike Koprivničancima i tako je ostalo do danas. Iz tog razloga, na koprivi se temelje mnogobrojni originalni suveniri i gastronomske delicije od koprive, a do izražaja dolaze najviše na najkompleksnijem i najbogatijem Renesansnom festivalu te Podravskim motivima na kojima se odvija i svojevrsna koprivijada“ istaknuo je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnica.

Okušali smo se u streličarstvu, isprobali sprave za mučenje, kušali koprivnjake (inačicu medenjaka), rakiju od koprive te preparativnu kozmetiku OPGa Korošec od kozjeg mlijeka i koprive čije ćemo benefite tek otkriti.

Foto Nikola Zoko

Nekadašnji pansion Zlatan 2009. godine preuzima Nikolina Lončar, nakon čega joj se pridružuju Jasminka i Manuela Sirovec. Tri mlade dame zajedničkim snagama, ubrzo su pansion pretvorile u hotel s tri zvjezdice koji danas ima 16 soba, fitness i saunu, a u restoranu održavaju različite obiteljske proslave te poslovne domjenke. Kapacitet restorana je 220 sjedećih mjesta, a osim standardnog jelovnika i à la carte jela, u ponudi imaju i catering, za koji kažu da je ujedno i najbolji u gradu.

Ovom je prilikom prisutne goste pozdravila Manuela Sirovec, voditeljica hotela Zlatan: „Zahvaljujem što ste odvojili vrijeme za dolazak u Koprivnicu i upoznavanje našeg grada kroz različite cjeline. Nadam se da vam se svidjelo sve što ste do sada vidjeli jer vam želimo pružiti zaokruženo iskustvo kroz mnogobrojne sezonalne gastro specijalitete koje imamo u našoj standardnoj, à la carte te catering ponudi. Naš je jelovnik temeljen na lokalnim namirnicama i domaćoj proizvodnji, na koju je Nikolina Lončar iznimno ponosna jer sve što radimo, radimo s ljubavlju. Naš cilj je omogućiti gostima i putnicima namjernicima što kvalitetniju hranu, što je nadopuna uz udoban smještaj i atrakcije, čiji ste djelić i sami danas doživjeli. Jesenski jelovnik obogaćen je darovima prirode koje je niklo i dozrelo pod sunčevim zrakama našega kraja.“

Nikolina Lončar vrlo je kreativna u kuhinji, iako je bilo i teških dana, uloženi trud i odricanje na kraju se se isplatili. Nositeljica je titule državne prvakinje, a postigla je odlične rezultate i na svjetskim natjecanjima te donijela kući brojne medalje.
Nikolina Lončar uz koprivu je poslužila jesenske namirnice poput buče i kestena. Na jelovniku su se mogla naći brojna predjela – juha od koprive, mini hamburgeri s tijestom od koprive, rolada od koprive sa svježim sirom, šunkom i paprikom, trubice punjene humusom od slanutka i koprive, tikvice s roštilja s medom i čilijem, goveđi jezik, okruglice punjene sirom i koprivom.    

Za glavno jelo – okruglice s koprivom, domaće njoke, povrće sa žara, teletinu s umakom od šumskih gljiva, juhu od koprive, pohani lungić u parmezanu i češnjaku, puretinu u buči, puretinu tostiranu s parmezanom te krumpir sa špekom, lukom i gljivama.

Za desert – štrukle s tijestom od koprive punjene sirom, digani kolači s orasima i makom, kesten torta, torta s bučom i sirom, torta s koprivom, baklava od koprive, a za kraj je Nikolina poslužila i podravsku pitu od koprive. 

Ravioli s koprivom Foto Vedrana Orlović
Foto Nikola Zoko
Moj favorit, soparnik s koprivom Foto Vedrana Orlović
Pogačice s koprivom Foto Vedrana Orlović
Foto Vedrana Orlović
Foto Nikola Zoko


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *